DIETETYCZNA CHAŁWA BEZ MLEKA I GLUTENU W 10 MIN.





Składniki

- 60 g płatków quinoa (albo kaszy quinoa)
idealnie się nadaje, bowiem ma naturalnie posmak orzechowo-sezamowy

-1/2 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szkl. wody


- 1 łyżka ksylitolu

- 30 g zmielonego sezamu


 (można samodzielnie zmielić w młynku do kawy)






Przygotowanie

Zalewamy płatki mlekiem i wodą, dosypujemy ksylitol. Gotujemy na małym ogniu 5 min. pod przykryciem.
Po ugotowaniu- ostudzamy. Jak płatki są zimne miksujemy z mielonym sezamem.
Przekładamy do miseczki. Można lekko posypać kakao i całymi ziarenkami sezamu.




Smacznego !










3 komentarze:

  1. Czy ksylitol można zastąpić np. syropem klonowym lub miodem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń